Nostalgie, de Honda MT

De iconische tweetaktbrommer van Honda

Tweetakt bromfietsen, ze worden steeds zeldzamer. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren ze niet aan te slepen. De Honda MT5 was een van de populairste.

De Honda MT5 verscheen in 1979 op de markt en bleef op de markt tot en met 1990. Vooral tussen 1980 en 1985 was de MT5 met zijn offroad geïnspireerde looks niet aan te slepen.
Door die grote vraag besloot Honda zelfs om een nog potentere MTX aan het gamma toe te voegen. Die MTX – die de MT5 uiteindelijk opvolgde – werd later zelfs een vloeistofgekoelde versie en had ook pro link ophanging.

Motorcrossscéne

De MT5 van Honda was mede zo populair door succesvolle optredens van Honda in de motorcrossscéne. Personen als André Malherbe, Eric Geboers, Dave Thorpe, Graham Noyce, David Bailey, Johnny O’Mara, Bob Hannah reden de sterren van de hemel. Tegenwoordig betaal je al 1.000 euro voor een net exemplaar. Dat is omgerekend meer dan de MT5 destijds nieuw moest kosten.

Jeugdsentiment

In de basis was zo’n MT5 een uitstekend middel om kennis te maken met het fenomeen motorrijden. Veel mensen zijn opgestapt op een MT5 en zijn zo stilletjes aan doorgegroeid naar serieuzere tweewielers. Een ding is zo’n MT5 voor velen zonder twijfel: puur jeugdsentiment.

Selecteer een Afleverpunt

error: